αφαίρεση με δανεικο, 2α δημοτικού. Μικρο τιπ

Mια συμβουλή για όποιον βοηθά στο διάβασμα παιδάκι δευτερας δημοτικού που μαθαίνει «αφαίρεση με δανεικό».
Ο χαρακτηρισμός «δανεικό» αν δεν κάνω λάθος βγήκε τώρα, και πολύ έυστοχα, γιατί απ ό,τι θυμάμαι εμείς λέγαμε μόνο «7 βγάζω 9 δε γίνεται, το 7 γίνεται 17….»

Έστω ότι έχουμε 35-19. Το παιδάκι ξεκινάει… «πέντε βγάζω εννιά δε γίνεται, παίρνω δανεικό και το κάνω 15. 15 βγαζω εννιά 6.» Οι περισσότεροι τι κάνουμε μετά; μετατρέπουμε το 1 σε δύο.


Το αποτέλεσμα βγαίνει σωστό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μόνο που ένα παιδάκι (και οι μεγάλοι φυσικά) δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί μεγαλώνουν το ψηφίο αυτό, κι όπως είναι φυσικό το παιδάκι μπερδέυεται. Και μπερδευεται γιατί έχει μαθει προσφατα και την πρόσθεση με κρατούμενο και τα χει κανει εναν αχταρμά μεσα στο μυαλό του.

Η απλή λύση βρίσκεται στο πιό ευνόητο.
στην πράξη 35-19, όταν μετατρέπω το 5 σε 15 το παιδάκι λέει «παίρνω δανεικό και γίνεται 15″…. ωραία.. Ποιός το δίνει το δανεικό στο 5; Το 3 φυσικά*. Αφού λοιπόν το 3 δίνει δανεικό, τότε το τρια χάνει, κι έτσι γίνεται 2. Και εδώ τελειώνει το μπέρδεμα. Όποιος δανείζει, αυτός χάνει απ την «τσέπη» του, αρα μικράινουμε αυτόν.

*Για την ακριβεια δεν δίνει το 3 ένα στο 5, αλλά το 30 δίνει μια δεκάδα στο 5. Υποτίθεται όμως ότι αυτό το εξηγούμε καλά στην αρχή και μετά χάριν συντομίας το απλοποιούμε στα λόγια μας καθώς κανουμε τις πράξεις.

Δεν είναι καμια φοβερή ανακάλυψη, το ξέρω… Αλλά βλέπω ότι οι περισσότεροι μάθαμε στα σχολεια μας να κάνουμε το ανάποδο, τελείως μηχανικά. Κι όταν ήρθα αντιμέτωπη μ ένα παιδάκι που μετά το ημερήσιο πρόγραμμά του χτυπούσε το κεφάλι του και προσπαθούσε να θυμηθεί «τώρα το δανεικό κατεβαίνει κάτω και μεγαλώνει τον αριθμό.. όχι…. τον μικράινει… ουφφφ τι τον κάνει κυρία;» Κατάλαβα ότι κάποια πράγματα είναι ένα απλό κλικ.
Αφού δίνει ένα, τότε χάνει ένα, και τέλος.

Ελπίζω να βοήθησα όσους ασχολούνται =)Αγαπητό μου χαμομηλάκι,

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Χαμομηλάκι. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: