Δελτίο Τύπου UNICEF 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF

Ανδρ. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37, 161 21 Καισαριανή
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 72 55 555, Φαξ: 210 72 52 555, 210 72 35 555

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2008

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2008
Τα τελευταία στοιχεία της UNICEF

Γενεύη, 22 Ιανουαρίου 2008 – Στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στο να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν πριν τα πέμπτα τους γενέθλια επισημάνθηκαν σήμερα, κατά την παρουσίαση της κορυφαίας έκθεσης της UNICEF στη Γενεύη με τίτλο: «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2008 – Παιδική Επιβίωση».

Η UNICEF υποστηρίζει πως η ενσωμάτωση των βασικών υπηρεσιών σε επίπεδο κοινότητας, για μητέρες, νεογέννητα και μικρά παιδιά και οι βιώσιμες βελτιώσεις στα εθνικά συστήματα υγείας, μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών από τα περισσότερα από 26.000 παιδιά κάτω των 5 ετών που εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα. Η πρόκληση είναι να εξασφαλισθεί πως τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε αδιάλειπτη υγειονομική φροντίδα υποστηριζόμενη από ισχυρά εθνικά συστήματα υγείας.

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, ο εμβολιασμός, οι εντομοκτόνες κουνουπιέρες και η παροχή βιταμίνης Α, αποτελούν αποφασιστικά μέσα για τη μείωση των παιδικών θανάτων.

Η έκθεση αποκαλύπτει πως μένουν πολλά ακόμα να γίνουν για να αυξηθεί η πρόσβαση σε θεραπείες και τρόπους πρόληψης ώστε οι καταστροφικές επιπτώσεις της πνευμονίας, της διάρροιας, της ελονοσίας, του οξέος υποσιτισμού και του AIDS να αντιμετωπιστούν καλύτερα.

Αναφέρονται παραδείγματα επιτυχημένων πρωτοβουλιών όπως της παγκόσμιας εκστρατείας κατά της ιλαράς που βοήθησε να μειωθούν οι θάνατοι από ιλαρά κατά 68% παγκοσμίως και κατά περισσότερο από 90% στην Αφρική από το 2000.

Σύμφωνα με την έκθεση:

  • Ο ετήσιος αριθμός παιδικών θανάτων έχει μειωθεί στο μισό, από περίπου 20 εκατομμύρια το 1960 σε 9,7 εκατομμύρια το 2006.
  • Από το 1990, 61 χώρες έχουν μειώσει τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας κατά 50% και περισσότερο.
  • Κατά μέσο όρο, περισσότερα από 26.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα, τα πιο πολλά απ’ αυτά από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.
  • Πάνω από το 80% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών το 2006 παρουσιάστηκαν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία (πάνω από το 50% στην υποσαχάρια Αφρική παρά το ότι εκεί ζουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των παιδιών του κόσμου).
  • Για να επιτευχθεί ο Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας για την παιδική επιβίωση, πρέπει να μειωθούν και πάλι στο μισό τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας μέχρι το 2015. Αυτός ο δείκτης το 2006 ήταν παγκοσμίως στους 72 θανάτους για κάθε 1.000 ζώντα νεογνά και πρέπει να πέσει στους 31 στα 1.000 μέχρι το 2015.
  • Η υποσαχάρια Αφρική παρουσιάζει ένα σταθερά αυξανόμενο ποσοστό θανάτων κάτω των 5 ετών από το 1970, όταν στην περιοχή αναλογούσαν το 11% των γεννήσεων παγκοσμίως και το 19% των παιδικών θανάτων κάτω των 5 ετών. Το 2006, στην υποσαχάρια Αφρική αναλογούν το 22% των γεννήσεων παγκοσμίως και το 49% των θανάτων κάτω των 5 ετών.
  • Ένα παιδί που γεννήθηκε στην υποσαχάρια Αφρική το 2006 έχει μια στις έξι πιθανότητες να πεθάνει πριν τα πέμπτα του γενέθλια.

Σημείωση: Όλη ή έκθεση με αναλυτικά στοιχεία υπάρχει και στο http://www.unicef.gr/news/2008/sowcr2008.php
Με την ευκαιρία της έκθεσης, ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF Ντέιβιντ Μπέκαμ επισκέπτεται παιδιά σε κέντρα θεραπευτικής διατροφής και νοσοκομεία στη Σιέρα Λεόνε. Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ μπορούν να βρουν υλικό για την επίσκεψη αυτή αλλά και για την έκθεση της UNICEF στο http://www.thenewsmarket.com/unicef

Η UNICEF είναι για περισσότερο από 60 χρόνια η κορυφαία οργάνωση στον κόσμο που φροντίζει για την υγεία, την εκπαίδευση, τη διατροφή και την προστασία εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Το έργο της στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντικές προσφορές.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: