Ξύπνα τον γιατρό όταν (πλήρης λίστα) :

Ξυπνήστε τον γιατρό στο νεογέννητό σας εάν:

* Μετρήσετε πρωκτική θερμοκρασία 39 βαθμών ή ανωτέρω
* Ακούτε ένα σφύριγμα όταν αναπνέει.
* Παρατηρείτε επαναλαμβανόμενο εμετό.
* Δημιουργηθεί πύον ή ερυθρότητα γύρω από τον ομφάλιο λώρο.
* Δημιουργηθεί πύον ή ερυθρότητα γύρω από την περιοχή περιτομής.
* Μετρήσετε λιγότερες από οκτώ υγρές πάνες ημερησίως, εάν το μωρό σας είναι τουλάχιστον 7 ημερών.

Ξυπνήστε το γιατρό όταν το παιδί σας έχει:

Υψηλό πυρετό:
Ο πυρετός είναι ο τρόπος του σώματος μας να καταπολεμήσει μια μόλυνση, και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι ένας λόγος ανησυχίας. Αλλά εάν:
Α. ένα μωρό κάτω από 3 μηνών έχει μια θερμοκρασία 38ο ή περισσότερο, ή εάν
Β. ένα μεγαλύτερο παιδί έχει μια θερμοκρασία 39,4° ή περισσότερο, καλέστε το γιατρό σας.
Τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι απλώς ένας ιός, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, θα μπορούσε να είναι μια βακτηριακή μόλυνση, η οποία μπορεί να είναι σοβαρή.
Εάν το παιδί σας είναι μικρότερο από 1 έτους και δεν εχει κάνει ακόμα τα εμβόλιά του, ίσως να είναι καλύτερο να αφήσετε τον γιατρό σας να κρίνει το τι θα κάνετε απο εκεί και πέρα.
Δεδομένου ότι μερικά παιδιά έχουν υψηλότερο πυρετό από άλλα, παρακολουθείτε συχνά τη θερμοκρασία. «Πολύ περισσότερο θα ανησυχούσα για ένα παιδί με θερμοκρασία 38,3° που στενάζει, είναι ληθαργικό, ή απαρηγόρητο από ότι για ένα παιδί με θερμοκρασία 39,4° που κινείται κανονικά και έχει όρεξη.» μας λέει παιδίατρος γνωστής παιδιατρικής κλινικής.

Πρόβλημα στην αναπνοή:
ένα απλό κρύωμα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρή περίπτωση αναπνευστικού προβλήματος τη νύχτα. Το στένεμα του ανώτερου αναπνευστικού ή ένας έναν παραγωγικός βήχα, συχνά αντιμετωπίζεται εύκολα στο σπίτι με το να φέρετε το παιδί σας έξω στον νυχτερινό αέρα ή με το να το αφήσετε να εισπνεύσει τον ατμό από ένα θερμό ντους.
Εντούτοις, εάν το παιδί σας λαχανιάζει, ασθμαίνει, αναπνέει γρήγορα ή πολύ αργά, ή εάν το δέρμα μεταξύ των πλευρών τραβιέται προς τα μέσα με κάθε του αναπνοή, καλέστε το γιατρό σας αμέσως.
Ένας παθολόγος μπορεί συνήθως να σας πει από το τηλέφωνο, με βάση το άκουσμα της αναπνοής του παιδιού σας και την περιγραφή των άλλων συμπτωμάτων, εάν πρέπει να το πάτε στο νοσοκομείο. Ειδικά εάν το παιδί σας έχει μια χρόνια ασθένεια όπως το άσθμα, πρέπει να τηλεφωνήσετε στον παιδίατρό σας στο πρώτο σημάδι τέτοιου προβλήματος. Επιπλέον, λάβετε υπόψη ότι πρόβλημα στην αναπνοή ενός παιδιού μπορεί να έχει προκληθεί απο αλλεργική αντίδραση, απο εισπνοή εμετού, ή απο εισπνοή ενός ξένου αντικειμένου, όπως ένα νόμισμα ή ένα μικρό μέρος ενός παιχνιδιού. Σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια υποψία, θα πρέπει αμέσως να πάτε στο γιατρό.

Πράσινο εμετό:
εάν το παιδί σας κάνει εμετό χρώματος σκούρο πράσινο, πρέπει να ανησυχήσετε. Το χρώμα αυτό σημαίνει συνήθως ότι η εντερική χολή είναι παρούσα στο στομάχι, η οποία θα μπορούσε να παρεμποδίσει την λειτουργία των εντέρων. Φυσικά μην ξεχάσετε να αναφέρετε στον παιδίατρό σας, την περίπτωση που το παιδί σας έφαγε πολύ αρακά ή σπανάκι προηγουμένως.
Οι κρίσεις, πολλές φορές είναι το αποτέλεσμα ενός γρήγορα αυξανόμενου πυρετού. Αυτές οι κρίσεις μπορεί να αναγκάσουν ένα παιδί να τινάξει τα χέρια και τα πόδια του, να σφίξει το σαγόνι του, ακόμα και να λιποθυμίσει. Θα το αισθανθείτε επίσης θερμό ή καυτό στην αφή, το δέρμα του μπορεί να αναπτύξει μια γαλαζωπή χροιά, και τα μάτια του μπορεί να κυλήσουν πίσω στο κεφάλι του. Ενώ οι κρίσεις αυτές δεν είναι συνήθως επικίνδυνες, μπορούν να είναι τρομαχτικές για έναν γονέα και να δικαιολογήσουν ένα τηλεφώνημα στο γιατρό μέσα στην νύχτα. Εκτός από τον έλεγχο των συμπτωμάτων του παιδιού σας, ο παθολόγος σας μπορεί να σας δώσει οδηγίες πως να κρατήσετε το παιδί σας δροσερό και άνετο. Σπάνια, μια κρίση μπορεί να προκληθεί από κάτι σοβαρότερο, όπως η επιληψία ή η μηνιγγίτιδα. Εάν το παιδί σας επιδεικνύει τα πιο πάνω συμπτώματα αλλά αισθάνεται δροσερό στην αφή, ή εάν η κρίση διαρκεί περισσότερο από τρία έως πέντε λεπτά, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.

Αφυδάτωση:
Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορούν γρήγορα να αφυδατωθούν, ειδικά εάν αναπτύξουν γρήγορα πυρετό, κάνουν εμετό, ή έχουν διάρροια. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα υγρά στο σώμα του παιδιού σας με την προσφορά ενός διαλύματος ηλεκτρολυτών, ένα μίγμα νερού με χυμό, ή ακόμα και ένα παγωτό γρανίτα, κάθε 15 λεπτά. Μην παίρνετε την αφυδάτωση στα ελαφριά –σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Εντούτοις, εάν το παιδί σας αρνείται να πιει ή δεν μπορεί να κρατήσει οποιαδήποτε υγρά, δεν έχει ουρήσει για έξι ώρες, ή έχει ξεραμένα, ραγισμένα χείλια, καλέστε τον γιατρό σας αμέσως.

Τραύμα στο κεφάλι :
Ακούτε έναν γδούπο και έπειτα κλάμα – το παιδί σας έχει πέσει από το κρεβάτι. Ενώ το πέσιμο συνήθως μπορεί να προκαλέσει απλά αβλαβείς μώλωπες στο κεφάλι, καλέστε το γιατρό εάν το παιδί σας λιποθυμίσει, ή γίνει οξύθυμο, είναι αποπροσανατολισμένο, ή έχει τη δυσκολία στην όραση, ή κάνει εμετό. Αυτά είναι συμπτώματα που μπορεί να επισημάνουν έναν σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι όπως π.χ. μια διάσειση. Επιπλέον, πάντα καλείτε τον παιδίατρο σας εάν το παιδί που έπεσε είναι κάτω του ενός έτους.

Οξύ πόνο στην κοιλιακή περιοχή:

Μπορεί να είναι συμπτώματα ενός ιού, τροφικής δηλητηρίασης, ή ακόμα και αερίων. Εντούτοις, ο οξύς πόνος μπορεί να επισημάνει τα πάντα από τη σκωληκοειδίτιδα έως και στην πνευμονία. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να κρίνουμε πόσο πονάει ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί, δεδομένου ότι δεν μπορούν να σας πουν πόσο άσχημα αισθάνονται. Έτσι εάν το παιδί σας: αρπάζει το στομάχι του, διπλώνωντας στα δύο, ή εάν το μωρό σας τραβά τα γόνατά του στο στήθος του και ουρλιάζει ανεξέλγκτα επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας για τον συμβουλευτείτε.

Αιματηρό εμετό ή κόπρανα :
Μια χροιά αίματος στα κόπρανα ή τον εμετό του παιδιού σας δεν είναι οπωσδήποτε αιτία για να ανησυχήσετε. Είναι πιθανώς απλώς ένας μικρός τραυματισμός στο λαιμό ή το ορθό έντερό του. Εάν όμως είναι ένα σημαντική η ποσότητα, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Θα θελήσει να αποκλείσει ένα πιο σοβαρό γαστρεντερικό πρόβλημα.

Ακόμα και όταν δεν έχει το παιδί σας κανένα από αυτά τα συμπτώματα, εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας εάν αισθανθείτε ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει. Εάν, παραδείγματος χάριν, το παιδί σας είναι ληθαργικό, η επιδερμίδα του έχει γκρίζα όψη, ή κλαίει ασυνήθιστα, καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: