Πήδηξε στο κενό με το μωρό της – Επικίνδυνη η επιλόχεια κατάθλιψη για τη γυναίκα και το περιβάλλον της

Η τραγική είδηση…

Το βρέφος ήταν μόλις 2,5 μηνών. Η άτυχη γυναίκα φέρεται ότι είχε συμπτώματα μελαγχολίας μετά τη λοχεία.
Τραγωδία στην Κόρινθο. Μια 29χρονη γυναίκα έχοντας αγκαλιά το μόλις 2,5 μηνών μωρό της φαίνεται ότι πήδηξε στην θάλασσα, στον Ισθμό της Κορίνθου, όπου βρήκαν και οι δύο τραγικό θάνατο.

Η σωστή γνώση…για να προλαβαίνουμε τραγικά γεγονότα.

Επικίνδυνη η επιλόχεια κατάθλιψη για τη γυναίκα
και το περιβάλλον της
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Μεταπτώσεις στη διάθεση, συναισθηματική φόρτιση, ακόμη και απότομα κλάματα χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος ταλαιπωρούν αρκετές γυναίκες κατά τη διάρκεια και μετά τη λοχεία.
Οι εναλλαγές συναισθημάτων και η αυξημένη ευαισθησία μετά τη γέννα έχουν μικρή διάρκεια και με κατανόηση από το περιβάλλον της γυναίκας εξαφανίζονται ξαφνικά όπως και εμφανίστηκαν. Ο ευαίσθητος ψυχισμός αυτή την περίοδο αποδίδεται σε ορμονικούς κυρίως παράγοντες και δεν εμπνέει ανησυχία. Ωστόσο, ένα ποσοστό γυναικών, που από ιατρικής απόψεως είναι μεγάλο, πέφτει σε επιλόχεια κατάθλιψη ή επιλόχεια ψύχωση, μια σοβαρή ψυχική νόσο, που χρήζει άμεσης θεραπείας.
Εντονη θλίψη, αδιαφορία για το βρέφος ή ακόμη και άρνηση της ύπαρξης αυτού, απελπισία, παραληρηματική ερμηνεία της πραγματικότητας, απομάκρυνση από φίλους και οικογενειακό περιβάλλον, εκνευρισμός, σε συνδυασμό ακόμη και με σωματικές διαταραχές, όπως απώλεια όρεξης, ταχυπαλμία και διαταραχές στον ύπνο είναι μερικά συμπτώματα, που πρέπει να θορυβήσουν τη γυναίκα, τον σύζυγο και το περιβάλλον της.
Κι αυτό γιατί σε κάποιες περιπτώσεις η επιλόχεια ψύχωση μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία ή ακόμη και σε δολοφονία του βρέφους, του συζύγου ή άλλων παιδιών στην οικογένεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκων και Παίδων κ. Γιάννη Κούρο, η επιλόχεια κατάθλιψη αφορά σε λεχώνες οι οποίες εμφανίζονται ανώριμες ν αναλάβουν τον ρόλο της μητρότητας και αυτό σχετίζεται συνήθως με την ανατροφή τους από υπερπροστατευτικές μαμάδες, που δεν επέτρεψαν στις κόρες τους να ανεξαρτητοποιηθούν και να γίνουν οι ίδιες μητέρες.
«Η επιλόχεια ψύχωση τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται πολύ σύντομα μετά τον τοκετό. Η πιο συνήθης αντίδραση της μητέρας είναι πως δεν είναι δικό της το παιδί», τονίζει ο κ. Κούρος και συνεχίζει: «Η ψυχωσική κατάθλιψη της λοχείας αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, που περιλαμβάνει νευροληπτικά ψυχοφάρμακα, τα οποία τροποποιούν τον τρόπο αντίληψης προς το φυσιολογικό και με αντικαταθλιπτική αγωγή σε συνδυασμό με ψυχοθεραπευτική στήριξη από ψυχολόγο ή ειδικευμένο ψυχοθεραπευτικά ψυχίατρο. Αν κάποια γυναίκα δεν ακολουθήσει θεραπεία, τότε σίγουρα κάποιος θα πρέπει να αναλάβει το βρέφος για 1-2 χρόνια, αφού η ίδια δεν θα είναι σε θέση να το μεγαλώσει».


Ρ. ΓΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=262418

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: