Στα θρανία χωράμε εμείς και οι άλλοι…. Οι μαθητές αποκηρύσσουν τον ρατσισμό.

Της Λινας Γιανναρου

Μήπως η συγκατοίκηση Ελλήνων και αλλοδαπών στα ίδια θρανία δεν είναι τόσο ομαλή όσο οι αρμόδιοι θέλουν να την παρουσιάζουν;

Ιδια απάντηση
Η «Κ» έδωσε τον λόγο στα ίδια τα παιδιά, για να λάβει απ’ όλα περίπου την ίδια απάντηση -μια απάντηση που θα μπορούσε να γίνει και σλόγκαν:

«Ρατσισμός; Εξω από τα σχολεία».
Ο 16χρονος Δημήτρης Τριανταφύλλου, μαθητής Β΄ Λυκείου στο 28ο Λύκειο Παγκρατίου, έχει δέκα συμμαθητές που κατάγονται από την Αλβανία. «Οι σχέσεις μας είναι μια χαρά, όπως με όλους τους συμμαθητές μας. Μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και πάρα πολλές στενές φιλίες μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων, δεν υπάρχει κανένα θέμα», λέει στην «Κ».

Δυστυχώς υπάρχει
Παρακολουθώντας τα πρόσφατα γεγονότα της Εύβοιας, πάντως, στο μυαλό του επιβεβαιώθηκε ότι άλλο σχολείο και άλλο κοινωνία. «Δεν ξέρω τι έγινε πραγματικά, αλλά ένα είναι σίγουρο: εάν τα παιδιά που λέγεται ότι έκαναν αυτά τα πράγματα στο κορίτσι ήταν ξένα, τώρα όλοι θα είχαν πέσει να τα εκτελέσουν. Δυστυχώς, υπάρχει ρατσισμός. Οχι όμως στα παιδιά. Υπάρχει έξω στην κοινωνία».
Το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας συγκεντρώνει από τα μεγαλύτερα ποσοστά αλλοδαπών μαθητών στην Αθήνα. Εκεί φοιτά ο 17χρονος Ορέστης Λαζαρίδης. «Δεν θυμάμαι ποτέ κάποιος να έχει τσακωθεί γι’ αυτό το θέμα, δεν πετάμε σπόντες, δεν μας ενδιαφέρει από πού είναι ο καθένας», σημειώνει στην «Κ». «Ολοι κάνουμε παρέα με όλους, είτε είναι Αλβανοί είτε Αφρικανοί είτε οτιδήποτε άλλο. Είμαστε φίλοι». Κατά τη γνώμη του, λοιπόν, δεν υπάρχει θέμα ρατσισμού; «Στο σχολείο δεν «παίζει» θέμα ρατσισμού», λέει, χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φρασεολογία της ηλικίας του.
Για να συμπληρώσει αμέσως: «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ισχύει το ίδιο και όταν κλείνουν οι πόρτες του σχολείου. Υπάρχουν παιδιά που δεν συμπαθούν για παράδειγμα τους Αλβανούς, αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους συμμαθητές τους που είναι από την Αλβανία».

«Κοίτα τον αράπη»
Διαφορετική είναι πάντως η εικόνα που σκιαγραφεί για το ελληνικό σχολείο ο Τόμι Οκαλαουόν από τη Νιγηρία, μαθητής σήμερα της Α΄ Λυκείου, ο οποίος ζει στη χώρα μας από το 1993. Ο 16χρονος Τόμι θεωρεί ότι ο ρατσισμός, αν και πιο «εξασθενημένος» σε σχέση με παλαιότερα, όταν δηλαδή ο ίδιος πήγαινε στο Δημοτικό, εξακολουθεί να είναι παρών στις σχολικές αίθουσες.
«Θυμάμαι πολύ έντονα το πρώτο πράγμα που άκουσα όταν πρωτομπήκα στην τάξη, στο Δημοτικό. Γύρισαν δύο παιδιά και είπαν: «Τώρα αυτός ο μαύρος θα έρθει στην τάξη μας;»», διηγείται στην «Κ». «Δεν είχα δώσει σημασία. Αλλωστε τότε δεν ήξερα καλά καλά τη διαφορά μεταξύ λευκών και μαύρων. Τα πράγματα από τότε έχουν βελτιωθεί. Και σήμερα βέβαια ακούω όπου κι αν πάω να λένε «κοίτα τον μαύρο» ή «κοίτα τον αράπη», αλλά από την άλλη έχω γνωρίσει και παιδιά που είναι εναντίον του ρατσισμού. Εχει βοηθήσει και η μόδα του hip hop!», λέει χαριτολογώντας…

πηγή: Εφημ Καθημερινή
Advertisements
Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: