Τάση ψυχικών διαταραχών στα παιδιά από γονείς με κατάθλιψη

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς πάσχουν από κατάθλιψη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν και τα ίδια κατάθλιψη, έντονη ανησυχία και εξάρτηση από τα ναρκωτικά, μια διαταραχή που παρατείνεται και στην ενήλικη ζωή, υποδηλώνει μια νέα μελέτη.

Ενώ τα παιδιά από γονείς με κατάθλιψη είναι γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν την ψυχική αυτή διαταραχή αλλά και το φόβο από νωρίς στη ζωή τους, διενεργήθηκε μια περιορισμένης έκτασης έρευνα για το πώς συνεχίζουν την ενήλικη πλέον ζωή τους αυτά τα παιδιά, γράφουν η δρ Μίρνα Βάισμαν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στην Πόλη της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες της.

Στη δημοσίευσή τους στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής» οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατά τη διενέργεια 20ετούς μελέτης με συνεχή παρακολούθηση όσων μετείχαν σε αυτήν, συγκρίθηκαν 101 εθελοντές, άτομα που είχαν τουλάχιστον τον ένα γονέα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και 50 εθελοντές των οποίων οι γονείς δεν έπασχαν από μείζονα κατάθλιψη. Οσοι μετείχαν στη μελέτη είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια την εποχή που τελούσαν υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση.

Το παιδί ενός γονέα που πάσχει από κατάθλιψη διαπιστώθηκε ότι έχει τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσει τη διαταραχή της έντονης ανησυχίας, τη μείζονα κατάθλιψη ή την εξάρτηση από τις ουσίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ διέτρεχαν επίσης έναν μεγαλύτερο κίνδυνο μειωμένης κοινωνικής προσαρμογής στην εργασία ή την οικογενειακή ζωή.

Επίσης, έως τα 35 τους χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά από γονείς με κατάθλιψη είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν καρδιαγγειακά προβλήματα και υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή νευρομυικής διαταραχής. Γενικά, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τους συνομήλικούς τους των οποίων οι γονείς δεν είχαν κατάθλιψη.

«Τα παιδιά των οποίων οι γονείς πάσχουν από κατάθλιψη, αποτελούν μια υψηλού κινδύνου ομάδα για ψυχιατρικά και άλλα ιατρικά προβλήματα που ξεκινούν νωρίς και συνεχίζονται στην ενήλική ζωή», υπογραμμίζει η δρ Βάισμαν και η ομάδα της. «Η έγκαιρη ανίχνευση της διαταραχής δείχνει να εγγυάται μια καλύτερη πρόγνωση για την υγεία» του ασθενή.

Πηγή : Reuters, American Journal of Psychiatry (June 2006)
6 Ιουνίου 2006 19:39
http://health.ana-mpa.gr

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr
Μπορείτε να βρείτε ανάλογα κείμενα στην διεύθυνση http://www.disabled.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: