Πρόσληψη babysitter και πρώτη συνάντηση με το παιδί σας

Διαβάστε εδώ τι θα ήταν καλό να λάβετε υπόψη σας στην πρώτη συνάντηση με μία babysitter καθώς και τις ερωτήσεις που θα μπορούσατε να της κάνετε:

Η πρώτη συνάντηση.

Βασιστείτε στην πρώτη εντύπωση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η εντύπωση που μας δημιουργείται τα πρώτα 5 δευτερόλεπτα, χαρακτηρίζει την σχέση με το άτομο που έχουμε απέναντί μας.

Εάν η πρώτη εντύπωση δεν είναι ευχάριστη, μήν δώσετε πολύ χρόνο στην συνέντευξη – η γνώμη σας δεν θα αλλάξει ακόμα και μετά απο συζήτηση με το άτομο – έρευνες έδειξαν ότι στα πρώτα αυτά δευτερόλεπτα ανταλλάσονται πληροφορίες οι οποίες σχετίζονται με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, εάν αυτά είναι γνώριμα και προκαλούν εμπιστοσύνη (ρούχα, γλώσσα σώματος, έκφραση του προσώπου, διάθεση).

Μήν δεσμευτείτε εάν δεν είστε σίγουροι και καθησυχασμένοι για το άτομο που έχετε απέναντί σας και τελειώστε την συζήτηση με το ότι αν είναι να συνεργαστείτε, θα επικοινωνήσετε εσείς το αργότερο την επόμενη μέρα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνομιλίας μπορείτε να ρωτήσετε:

-Τί είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο σε αυτή την εργασία?
-Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μεταδώσετε στα παιδιά μέσα απο αυτή την εργασία σας?
-Σε περίπτωση που κάποιο παιδί χτυπήσει το δικό μου παιδί, πως θα αντιδρούσατε?
-Πως θα ήταν ιδανικά για σάς ένα απόγευμα/ένα πρωί με ένα παιδάκι?
-Ποιά ήταν η πιό δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της εμπειρίας σας?
-Τί πιστεύετε για την πειθαρχία των παιδιών? Πως θα αντιδράσετε εάν το παιδάκι μου δεν σας ακούει και δεν θέλει να δεχτεί τους κανόνες που ισχύουν? Πως αντιδράτε όταν τους ακούει?
-Έχετε και άλλη δουλειά, έχετε κάποιες βλέψεις για την καριέρα σας, μέχρι πότε θέλετε να κάνετε babysitting?
-Η πιό δύσκολη ηλικία για babysitting σε παιδάκι ποιά πιστεύετε ότι είναι, ποιά ηλικία σας αρέσει περισσότερο/αισθάνεστε μεγαλύτερη άνεση?

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα κριτήρια που θέλετε να διαφαίνονται απο τα λεγόμενα της υποψήφιας babysitter είναι: Εμπειρία με παιδιά στην ηλικία του παιδιού σας.
Σε τί ηλικίες έχει εργαστεί, τί ώρες, ποιές μέρες, υπήρχαν εξαιρέσεις στο ωράριο και πως αντιμετωπίζονταν αυτές, εάν διέκοψε ποτέ μέσα στη χρονιά μια δουλειά και άν ναι, για ποιό λόγο.
Σχετική δεκτικότητα σε αλλαγές ωραρίου – σε περίπτωση που στην μέση της χρονιάς χρειαστεί να αλλάξετε το ωράριο της εργασίας της (πχ δύο ώρες περισσότερο ή λιγότερο) πως θα ένιωθε για αυτό.
Αίσθηση δέσμευσης: εργάστηκε ολόκληρες χρονιές στις προηγούμενούς της εργοδότες? Δεν θέλετε ξαφνικά το παιδί σας να χάσει ένα οικείο του πρόσωπο εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.
Ελαστικότητα – θέλετε να μπορείτε να της πείτε μία συμβουλή ή να διορθώσετε κάτι στην συμπεριφορά της αργότερα χωρίς εκείνη να αντιδρά περίεργα.
Ειλικρίνεια.
Όχι μονολεκτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις σας ή αμυντική στάση.
Προσπαθήστε να είσαστε ειλικρινής απο την αρχή για όλα τα θέματα που ορίζετε εσείς – όπως ώρες εργασίας, συνθήκες εργασίας – τί περιμένετε απο εκείνη να κάνει – και τα οικονομικά θέματα.

Σε περίπτωση που συμπαθείτε το άτομο που έχετε απέναντί σας, διευκρινίστε ότι έχει σημασία για σας να δείτε πως θα τα πάει με το παιδί σας, σε μία συνάντηση γνωριμίας όπου θα είσαστε και εσείς παρόντες, πρίν δεσμευτείτε για την πρόσληψή της.

Σε αυτή την συνάντηση, έχετε την προσοχή σας στο παιδί σας και στις αντιδράσεις του αντί στην babysitter. Εκείνη, πρέπει να έχει την ικανότητα να το ενθουσιάσει με ιδέες για κάποιο παιχνίδι, ή κάποιο παραμύθι.

Σκονάκι για την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με babysitter:

Ευγενική φωνή, εμπειρία, ηλικία, περιοχή που μένει, αυτοκίνητο.

Σκονάκι για την πρώτη συνάντηση/συνέντευξη babysitter:

πρώτη εντύπωση – τι συναίσθημα μου βγάζει?
στοιχεία χαρακτήρα
εμπειρία, δέσμευση
διαθεσιμότητα και σταθερότητα στις προηγούμενες δουλειές
μονολεκτικές απαντήσεις?
γνώση παιχνιδιών/ ιδέες για απασχόληση
γνώση βασικών κανόνων ασφαλείας

Σκονάκι για την πρώτη φορά του παιδιού σας με την babysitter χωρίς εσάς:

-λίστα ρουτίνας
-λίστα τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης
-λίστα κανόνων σπιτιού και «απαγορεύσεων»
-λίστα αγαπημένων παιχνιδιών και δραστηριοτήτων, συμβουλές και τρίκ που εφαρμόζετε εσείς για να υπακούσει το παιδί σας σε κάτι συγκεκριμένο.

Μ.Στυλιανάκη
Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: