Η Μάστιγα του αιώνα: ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Η χειρότερη μάστιγα του αιώνα μας τα ναρκωτικά, απειλεί θανάσιμα την ανθρωπότητα. Την πρώτη θέση σ’ αυτή τη μακάβρια πορεία, κρατούν σταθερά οι νέοι. Στην Ελλάδα μας, τα ναρκωτικά κάνουν πραγματική θραύση. Χίλια άτομα πέθαναν, μονάχα στην Αθήνα, τα τελευταία δέκα χρόνια.
Το θέμα των ναρκωτικών πρέπει να ενδιαφέρει πάνω απ’ όλους τους γονείς.

Τι πρέπει να κάνουν αυτοί οι γονείς που γεννούν και μεγαλώνουν παιδιά για να μη τα βρουν κάποια μέρα νεκρά, ολομόναχα σε κάποιο υπόγειο ή τρώγλη, σ’ ένα γιαπί, με μια σύριγγα δίπλα τους;
Ο Ρόλος της Οικογένειας
Η οικογένεια επηρεάζει και διαμορφώνει την προσωπικότητα του ατόμου και το χαρακτήρα του. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με γερούς συναισθηματικούς δεσμούς και κατανόηση και βρίσκουν αγάπη και τρυφερότητα και ολόψυχη συμπαράσταση στα προβλήματά τους, σχεδόν κατά κανόνα δεν ξεστρατίζουν. Όταν όμως τα παιδιά μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον όπου οι γονείς δεν μπορούν να συνεννοηθούν, οι διαπληκτισμοί τους είναι συχνοί και ο καθένας τραβά το δρόμο του, όταν ξεσπούν στα παιδιά τους, τους αφήνουν ψυχολογικά τραύματα και τη διάθεση να φύγουν από ένα τέτοιο σπίτι μια ώρα γρηγορότερα.
Λόγοι που οδηγούν τους Νέους στα Ναρκωτικά
Η αποτροπή της χρήσης των Ναρκωτικών, ιδιαίτερα από τους νέους, είναι ένας στόχος που όλοι οι αρμόδιοι περί τα ναρκωτικά, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, προσπαθούν να επιτύχουν.
Είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα τα νέα άτομα που περνούν το στάδιο της εφηβείας μέσα στις δυσκολίες της ψυχοσωματικής ανάπτυξης, εξέλιξης της ολοκλήρωσης της ταυτότητας και της αποδοχής του στενού και ευρύτερου περιβάλλοντος, βιώνουν κατά τον πιο έντονο τρόπο τον σκληρό ανταγωνισμό της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, την μοναξιά που ο άνθρωπος της μεγαλούπολης αισθάνεται, τον βομβαρδισμό που δέχεται ανελέητα από τα μέσα ενημέρωσης, την ασυνέπεια λόγων και έργων των ΄΄μεγάλων΄΄, ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς του, την έλλειψη συναισθηματικών δεσμών στην ίδια την οικογένεια και τέλος τον ισοπεδωτικό τρόπο εκπαίδευσης, τον ανταγωνισμό και την ανεργία.
Αυτές είναι μερικές από τις αιτίες που οδηγούν ορισμένους νέους στα ναρκωτικά, προκειμένου είτε να νιώσουν περιστασιακά ΄΄ηδονή΄΄ ή να ΄΄πάψουν΄΄ να νιώθουν και να αισθάνονται καταστάσεις που τους δημιουργούν συναισθηματικό πόνο και ανασφάλεια.
Τρόποι αντιμετώπισης
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών πιστεύω πως η οικογένεια θα πρέπει να είναι λειτουργική. Για να το πετύχουν οι γονείς αυτό θα πρέπει οι σχέσεις τους με τα παιδιά να χαρακτηρίζονται από τρυφερότητα, εμπιστοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό. Επίσης οι γονείς θα πρέπει να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά και να μην απορρίπτουν τις ιδέες τους χωρίς συζήτηση. Η οικογένεια πρέπει να λειτουργεί σαν μία ομάδα όπου ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα την οποία οι υπόλοιποι αποδέχονται και αναγνωρίζουν χωρίς να υπάρχει ο φόβος της αυστηρής κριτικής. Για να κρατηθούν οι νέοι από τα ναρκωτικά θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους που κρύβουν τα ναρκωτικά. Να ιδρύονται πολιτιστικά και ψυχαγωγικά κέντρα καθώς επίσης και πολλά κέντρα αποτοξίνωσης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τιμωρούν αυστηρά τους εμπόρους του λευκού θανάτου και να συνεργάζονται για την εξάρθρωσή τους. Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να είναι φυλακές της υγείας του λαού και του κοινωνικού συνόλου.
Η καταπολέμηση των ναρκωτικών είναι καθήκον του καθενός για αυτό θα πρέπει με κάθε μέσο να εμποδίζουμε τη διάδοση τους.
Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: