Η Επιτροπή προτείνει δράση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών

Βρυξέλλες, 21 Δεκεμβρίου 2000

Η Επιτροπή προτείνει δράση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών
Η Επιτροπή πρότεινε σήμερα δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, σύμφωνα με την επιθυμία που διατύπωσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής του Τάμπερε. Η σημερινή ανακοίνωση (πρωτοβουλία του κ. Antonio Vitorino σε συνεργασία με την κα. Άννα Διαμαντοπούλου) προτείνει στοιχεία για μια ολοκληρωμένη στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι απεχθείς και όλο και πιο ανησυχητικές απειλές. Παράλληλα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή υπέβαλε δύο προτάσεις αποφάσεων-πλαίσιο για την προσέγγιση των εθνικών ποινικών δικαίων και την αντιμετώπιση των ποινικών διαδικασιών. Αυτές οι αποφάσεις-πλαίσιο παρέχουν ενισχυμένη και αρκούντως ρητή νομική προστασία στα παιδιά και στα άτομα που έχουν πέσει θύματα εμπορίας με σκοπό την εκμετάλλευσή τους, είτε πρόκειται για άτομα που «εισήχθησαν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε για άτομα εντός αυτής.
Ανακοινώνοντας τις σημερινές προτάσεις, ο αρμόδιος για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις επίτροπος κ. Antonio Vitorino δήλωσε: «Οι αποφάσεις που προτείνουμε σήμερα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα προς την εξάλειψη από την Ευρώπη των αδίστακτων πρακτικών της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Δημιουργεί απέχθεια το γεγονός ότι στην Ευρώπη του 21ου αιώνα τέτοιες βάρβαρες πρακτικές είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένες – και εξακολουθούν να απλώνονται. Λόγω της ίδιας της φύσεώς τους, τα προβλήματα αυτά δεν γνωρίζουν σύνορα. Μιαίνουν ολόκληρη την Ευρώπη, και γι’ αυτό μόνο μια πανευρωπαϊκή λύση θα μπορέσει να τα καταπολεμήσει αποτελεσματικά. Καλώ τώρα το Συμβούλιο να επιδείξει τη βούλησή του και να επιταχύνει την πάταξη αυτής της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με την ταχεία έγκριση των μέτρων που προτείνουμε».
Η κα. Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε στη συνέχεια τα εξής: «Η ΕΕ επιδιώκει να φέρει στο φως αυτές τις σύγχρονες μορφές δουλείας και να παράσχει το σχετικό νομικό πλαίσιο για την καταπολέμησή τους. Υπολογίζεται ότι μεταξύ 700.000 και 2 εκατομμυρίων κορίτσια και γυναίκες πέφτουν κάθε χρόνο θύματα σωματεμπορίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην ΕΕ μόνο υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτό φθάνει τις 500.000. Πρέπει όμως παράλληλα να καταπολεμηθούν και οι αιτίες στη ρίζα του κακού: η φτώχεια, η ανεργία και οι διακρίσεις των φύλων».
Οι σημερινές προτάσεις εκτίθενται σε ανακοίνωση της Επιτροπής με σχέδια για δύο συνδεόμενες αποφάσεις-πλαίσιο: μία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και μία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Και οι δυο αποφάσεις αποσκοπούν στην ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις δικαστικές διαδικασίες και την επιβολή του νόμου.
Η Επιτροπή πιστεύει ότι στην επίτευξη αυτού του στόχου θα συμβάλλουν σημαντικά κοινοί ορισμοί και κυρώσεις, που θα παράσχουν μια κοινή προσέγγιση του ποινικού δικαίου και περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών των κρατών μελών.
Τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων περιλαμβάνουν κοινούς ορισμούς για δύο ποινικά αδικήματα: την εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση της εργασίας τους, και την εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Οι ορισμοί και για τα δύο αδικήματα αντικατοπτρίζουν το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη, καταστολή και τιμωρία της εμπορίας ανθρώπων, ειδικότερα γυναικών και παιδιών, το οποίο πρόσφατα υπεγράφη από την Επιτροπή στην υψηλού επιπέδου διάσκεψη για τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος που έγινε στο Παλέρμο.
Οι προτάσεις για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας περιλαμβάνουν:
Κοινούς ορισμούς για τρία ποινικά αδικήματα: παιδική πορνεία, σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και παιδική πορνογραφία (συμπεριλαμβανομένης της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο).
Και οι δύο προτάσεις προβλέπουν κοινές κυρώσεις, αποτελεσματικές, ανάλογες και αποτρεπτικές, μεταξύ των οποίων και φυλάκιση.
Εκτός από τους κοινούς ορισμούς και τις κυρώσεις, και οι δύο προτάσεις στρέφουν την προσοχή τους προς την ευθύνη των νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, της δικαιοδοσίας και της δίωξης. Προβλέπουν επίσης διατάξεις για την προστασία των θυμάτων στις δικαστικές διαδικασίες και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.
Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα των αδικημάτων που καλύπτουν οι προτάσεις αυτές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα κράτη μέλη να θεμελιώνουν τη δικαιοδοσία τους και να εξασφαλίζουν τη δίωξη στις περιπτώσεις που κάποιο άτομο φέρεται ως δράστης αδικήματος σε χώρα άλλη από τη δική του. Αυτό έχει ιδιαίτερα ζωτική σημασία προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά ο σεξουαλικός τουρισμός με θύματα παιδιά.
Τέλος, η Επιτροπή συμφωνεί ότι πρέπει να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των θυμάτων κατά τις νομικές διαδικασίες. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα υποβάλει κατά το επόμενο έτος προτάσεις για τη χορήγηση προσωρινών αδειών παραμονής για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων που είναι πρόθυμα να παράσχουν βοήθεια στις δικαστικές αρχές.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: